Γιατί τα παιδιά αργούν να πάνε για ύπνο το βράδυ



Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν επιτρέπουν στα παιδιά τους να κοιμούνται αργά το βράδυ. Οι ειδικοί όμως διαφωνούν και επισημαίνουν ότι τα σημερινά παιδιά κοιμούνται κατά μέσο όρο μια ώρα λιγότερο σε σύγκριση με τριάντα χρόνια πριν και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική, πνευματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Γιατί όμως τα παιδιά σήμερα καθυστερούν να πάνε για ύπνο το βράδυ;
  • Πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες: Όταν η τελευταία δραστηριότητα της ημέρας τελειώνει στις 8, τότε πώς να προλάβει το παιδί να είναι μέχρι τις 9 στο κρεβάτι του;
  • Πολύ διάβασμα: Ήδη από την πρώτη τάξη του δημοτικού, τα παιδιά βομβαρδίζονται καθημερινά με έναν όγκο φωτοτυπιών και ασκήσεων για το σπίτι.
  • Πολυάσχολες οικογένειες: Όταν οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες αναγκαστικά ο χρόνος που έχουν για να δουν και να επικοινωνήσουν με το παιδί τους μετατίθεται για αργά το απόγευμα ή το βράδυ.
  • Μεγαλύτερα αδέρφια: Με αφορμή τα μεγαλύτερα παιδιά που κοιμούνται πιο αργά και τα νήπια παραμένουν ξύπνια πολύ μετά από την ώρα που πρέπει να πάνε για ύπνο.
  • Τηλεόραση/υπολογιστής: Τα παιδιά αφιερώνουν πολλές ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη, τις οποίες αφαιρούν από τον ύπνο τους.

Να θυμάστε ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό φροντίστε το παιδί σας να πέφτει νωρίς κάθε βράδυ στο κρεβάτι του και να κοιμάται τις ώρες που πρέπει ανάλογα με την ηλικία του.